Trackback ve Pingback Nedir Ne İşe Yarar

Blog sisteminin ilk zamanlarından beri Trackback (Geri İzleme) ve Pingback (Geri Bildirim), WordPress blogları arasında iletişim modları olarak kullanılmaktadır. Fakat bu özelliği bilen ve kullanan çok az blogger vardır. Bu yazımızda Trackback ve Pingback Nedir, Ne işe Yarar ve bu özellikleri etkin bir şekilde nasıl kullanabiliriz bunları açıklayalım.

Trackback Nedir?

Trackback bloggerlara web siteleri arasında iletişim kurma olanağı sağlar. Bu neredeyse bir kişinin diğerine “Bu senin ilgini çekebilir” demesi gibidir.

Trackbackler WordPress’te şu şekilde çalışır:

  • Bloğumuzda bir yazı paylaşırız.
  • Siz de bu yazımızla alakalı kendi bloğunuzda bir yorum yapmak istiyorsunuz.
  • Daha sonra kendi bloğunuzda atıfta bulunmak için bir yazı yazıp yayınlıyorsunuz ve blog yazımıza bir Trackback gönderiyorsunuz. (Varsayılan olarak, bu özellik WordPress tarafından izin verilmez).
  • Yolladığınız Trackback bize ulaşınca, görüntülenip görüntülenmemesine karar veririz. Şayet görüntülenmeye değer görülürse, o zaman yorum kısmında yazınızın başlığı ve alıntı kısmı ile birlikte yazınıza bir link olacaktır.

Pingback Nedir?

Pingbackler bloglara otomatik bir sistem üzerinden etkileşim kurma olanağı sağlar. Neredeyse uzak yorumlar gibidir.

WordPress’te pingback’ler şu şekilde çalışır:

  • Bloğumuza bir yazı paylaşıyoruz.
  • Daha sonra siz de kendi bloğunuzda bizim yazımıza link vererek bir yazı yayımlıyorsunuz.
  • Bloğunuzun yazılım mekanizması otomatik olarak bizim blog sistemimize bir Pingback gönderecektir.
  • Yolladığınız Pingback blog sistemimiz tarafından algılanacaktır ve sistem yazınızda böyle bir linkin olup olmadığını otomatik olarak kontrol edecektir.
  • Bundan sonra Pingback’i onaylayıp onaylamamak bize kalıyor. Eğer kabul edersek yorum kısmında yazınıza bir bağlantı olacaktır.

Pingback sadece başka siteler arasında değil, aynı zamanda kendi sitenizin içindeki yazılardan birine link verirseniz otomatik olarak Pingback yollayacaktır. Buna self-ping denir ve düzenli olarak blog yazmaya başladığınızda sinir bozucu bulabilirsiniz. Bu özelliği kolayca nasıl kapatabilirsiniz onu da sizlere göstereceğiz.

Trackback ve Pingback’in Farkı Nedir?

Pek bir farkı olduğu söylenemez. İkisi de aynı işlevi yapıyorlar ama biraz farklı bir yaklaşım sergiliyorlar.

İlk fark Trackback’lerin manuel, Pingback’lerin ise otomatik olmasıdır (farklı iletişim teknolojisi).

İkinci olarak, Pingback’ler içeriğin alıntısını yapmadan sadece linki paylaşır içerikten bir alıntı eşlik ederken, Trackback’ler içeriğin alıntısını gösterir.

Trackback ve Pingback WordPress’te Nasıl Gönderilir?

WordPress 5.0’dan bu yana, diğer bloglara manuel olarak Trackback gönderme özelliği yazı düzenleme bölümünden kaldırıldı.

Trackback o kadar fazla kullanılmadı ve WordPress’te varsayılan olarak şu an otomatik Pingback’ler mevcut.

Bu özellik halen daha mevcut, fakat eski klasik düzenleyiciyle kullanılır durumda. Klasik düzenleyicide bir yazıyı yazarken, düzenleme alanının altında Trackback gönderme alanı bulacaksınızdır.

Trackback Geri İzleme

Şayet geri izleme alanını klasik düzenleyicide bulamazsanız, ekranın sağ üst köşesindeki Ekran Tercihleri butonunu tıklayın. “Geri izlemeleri gönder” seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretlediğinizde, düzenleme kısmının altında Geri izlemeleri Gönder alanı gösterilmeye başlanacaktır. Sonra da buraya hangi yazıya geri izleme göndermek istiyorsanız, o yazının linkini girmeniz gerekmektedir.

Geri İzlemeleri Göster

WordPress’te Pingback’leri ve Trackback’leri Nasıl Denetlerim?

Denetleme oldukça basittir. Hem Trackback hem de Pingback, yorum denetleme alanında görüntülenir. Buradan, bunları onaylayabilir, silebilir veya istenmeyen (spam) olarak işaretleyebilirsiniz.

Bunca yıllık deneyimlerime dayanarak söylüyorum ki, tüm Trackback ve Pingback’lerin % 99’u spamdir. Bu yöntem, backlink almak için spamcilerin kullandığı en basit yoldur.

Bu sebepten dolayı, projelerimizin tümünde Trackback ve Pingback’leri devre dışı bırakırız. Böylelikle sayısız istenmeyen yorumları denetlemek için zaman ayırmanız gerekmez.

Trackback ve Pingback’leri Nasıl Etkisizleştirebilirim?

Spam içerikli Trackback ve Pingback almaktan yorulduysanız, bunları tamamen devre dışı bırakmanız için ayarlar bölümünde bir seçenek vardır.

Ayarlar »Tartışma bölümüne gidin ve “Diğer bloglardan bağlantı bildirimi (geri bildirim ve geri izlemeler) almaya izin ver” seçeneğinin işaretini kaldırın.

Trackback Pingback Devre Dışı Bırakma

Bu kutucuğun işaretini kaldırarak, yalnızca bundan sonra yayımyalacağınız yazılar için Trackback ve Pingback’leri devre dışı bırakır.

Halihazırdaki yayımlamış olduğunuz yazılarınızın Trackback ve Pingback özelliğini devre dışı bırakmak için, Halihazırdaki Mevcut WordPress Yayımlarındaki Trackback ve Pingback Nasıl Devre Dışı Bırakılır adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bloğunuzun kendi kendine ping göndermesinden de bıktıysanız, No Self Pings eklentisini yükleyebilir ve etkinleştirebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için, WordPress’te Eklenti Nasıl Yüklenir yazımıza göz atabilirsiniz.

Yüklemiş olduğunuz No Self Pings eklentisini etkinleştirdiğinizde, WordPress sitenizdeki self pingleri devre dışı bırakacaktır.

Bu yazımızın Trackback (Geri İzleme) ve Pingback’ler (Geri Bldirim) hakkında yeterince bilgi sahibi olmanıza yardımcı olduğunu umuyoruzBu makalenin WordPress geri izleme ve pingback’leri öğrenmenize yardımcı olduğunu umuyoruz.

Trackback ve Pingback Nedir, Ne İşe Yarar Video Anlatımı

Bu yazımızı beğendiyseniz, lütfen YouTube Kanalımıza abone olup bizlere destek vermeyi ihmal etmeyin. Teşekkürler!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here